Pierwsze śniadanie

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 1 szklanka mleka 2%
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżka skruszonych orzechów włoskich
  • 1 szczypta zmielonego cynamonu
Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalać gorącą wodą. Zostawić na 10 minut pod przykryciem, by zmiękły i napęczniały. Zagotować mleko. Do mleka dodać płatki i drobno posiekane orzechy. Jabłko umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, następnie dodać do owsianki.
Na koniec posypać cynamonem.

DRUGIE śniadanie

Kolorowe kanapki z twarożkiem

Składniki:

  • 100 g serka wiejskiego
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • ½ garści posiekanego szczypiorku
  • 1–2 rzodkiewki
  • 1 kromka pieczywa, np. żytniego, razowego, orkiszowego (ok. 40 g)
Sposób przygotowania:

Umyte warzywa pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miseczki. Dodać serek i posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać. Powstałą pastę twarożkową rozsmarować na kromce chleba.

OBIAD

Kurczak w sosie bazyliowym  z pomidorkami koktajlowymi, makaronem i surówką z cukinii

Składniki:

  • 200 g fileta z kurczaka 
  • 1/3 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżeczka startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 6–8 pomidorków koktajlowych
  • 50 ml domowego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 60 g makaronu penne z pszenicy durum
    (przed ugotowaniem)

Surówka z cukinii

  • ½ małej cukinii
  • ¼ kapusty pekińskiej
  • ¼ cebuli (np. czerwonej)
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 pomidor
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek, rozbić tłuczkiem w najgrubszej części na filety podobnej grubości. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką, następnie oprószyć mąką. W rozdrabniaczu (malakserze/blenderze) zmiksować obrany czosnek, listki bazylii, parmezan i oliwę. Otrzymane pesto doprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Fileta smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony, aż mięso się zarumieni. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i rozmieścić je wkoło kurczaka, smażyć dalej przez minutę. Na patelnię z kurczakiem wlać bulion i zagotować. Gotować przez minutę, następnie przewrócić filety na drugą stronę i ponownie odliczyć minutę. Wymieszać z jogurtem, a następnie dodać zmiksowane pesto, całość doprowadzić do wrzenia i po chwili zdjąć z ognia. W czasie gotowania makaronu przygotować surówkę. Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki, kapustę pekińską drobno poszatkować, przełożyć do salaterki. Do warzyw dodać pokrojone drobno cebulę, ogórka kiszonego i pomidora. Doprawić solą, pieprzem i ziołami, polać oliwą i jogurtem. Wszystkie składniki surówki dokładnie wymieszać.

PODWIECZOREK

Jogurtowy pudding z nasionami chia

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 100 g mango
  • 1–2 listki świeżej mięty
Sposób przygotowania:

Do jogurtu wsypać nasiona chia i dokładnie mieszać przez dłuższą chwilę. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki pudding podawać z kawałkami mango (owoc można też zblendować). Udekorować listkami mięty.

KOLACJA

Sałatka z tuńczykiem, kapustą pekińską i pieczywem orkiszowym

Składniki:

  • 150 g tuńczyka w sosie własnym
  • ¼ kapusty pekińskiej
  • ½ zielonego ogórka
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 kromka pieczywa, np. żytniego, razowego, orkiszowego (ok. 40 g)
Sposób przygotowania:

Kapustę pekińską umyć i poszatkować, mięso z tuńczyka odsączyć i podzielić widelcem na mniejsze części. Ogórka pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. 
Pokrojone warzywa oraz tuńczyka przełożyć do miski. W osobnej misce wymieszać sok z cytryny, oliwę, olej sezamowy, posiekany drobno czosnek, sól i pieprz. Przygotowaną sałatkę polać sosem i posypać szczypiorkiem. Spożywać z pieczywem.