Pierwsze śniadanie
Omlet z szynką i rukolą
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych (ok. 30 g)
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka 2%
- 1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki serka kanapkowego
- 2 plastry wędliny drobiowej (ok. 30 g)
- 1 garść liści rukoli
- ¼ dużej papryki czerwonej
- 1 łyżeczka masła
Płatki owsiane zalać gorącą wodą i poczekać, aż namiękną. Jajka umyć i wbić do miski, wlać mleko, dodać płatki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać energicznie widelcem. Dodać szczypiorek i natkę pietruszki. Na patelni z nieprzywierającą powłoką
na średnim ogniu rozgrzać masło i poruszać patelnią tak, aby tłuszcz przykrył całą powierzchnię. Następnie wlać masę jajeczną i kilkakrotnie poruszać patelnią.
Podgrzewać chwilę, aż spód zacznie się ścinać. Smażyć, aż omlet swobodnie będzie przesuwał się przy potrząsaniu, a wierzch pozostanie lekko wilgotny. Zsunąć omlet z patelni, posmarować serkiem kanapkowym, na serek wyłożyć pokrojoną wędlinę, paprykę, rukolę. Delikatnie zrolować omlet i podzielić go na pół.
DRUGIE śniadanie
Koktajl marchewkowy z imbirem
Składniki:
- 1 marchewka
- ¼ banana
- ½ małego jabłka
- ½ małej pomarańczy
- 1 łyżeczka płatków owsianych
- kawałek korzenia imbiru
Wycisnąć sok z marchewki. Owoce umyć i pokroić (jabłko ze skórką, pomarańczę i banana wcześniej obrać), a następnie wrzucić do blendera. Dodać kawałek obranego imbiru i płatki owsiane oraz sok z marchwi. Całość dokładnie zblendować i przelać do wysokiej szklanki.
OBIAD
Pulpeciki w sosie curry, kasza gryczana, surówka z pora
Składniki:
- 100 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki)
- 1/2 bułki orkiszowej
- 1 szczypta kminu rzymskiego
- ¼ cebuli
- 1 pomidor
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 garstka liści świeżej kolendry
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- kawałek kory cynamonu (może być w proszku)
- 1 goździk
- 1 szczypta curry
- 2–3 łyżki mleka kokosowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 50 g kaszy gryczanej
(przed ugotowaniem) - sól, pieprz
- ½ pora
- ½ marchwi
- ½ jabłka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Cebulę i pomidora pokroić w drobną kostkę, czosnek i liście kolendry drobno posiekać.
Bułkę orkiszową namoczyć i dokładnie odcedzić na sitku. W misce zmieszać
mięso mielone z kminem rzymskim, bułką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z powstałego farszu uformować mięsne kulki. Na dno garnka wlać odrobinę
oleju, rozgrzać go; dodać cynamon, goździk i curry, a następnie czosnek i cebulę.
Wszystko razem smażyć, aż cebula zacznie się rumienić. Dodać pomidora i smażyć
wszystko razem przez kolejną minutę, potem dodać mleko kokosowe oraz jogurt.
Do gotującego się sosu powoli wkładać mięsne kulki, delikatnie mieszając, tak aby
się nie rozpadły. Wszystko razem gotować pod przykryciem jeszcze kilka minut, aż
mięso będzie miękkie w środku. W tym czasie przygotować surówkę: umytą połowę pora pokroić w cienkie półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i pozostawić do wystygnięcia. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z porem. Dodać jogurt i ponownie wymieszać. Na duży płaski talerz wyłożyć pulpety, surówkę oraz ugotowaną wcześniej kaszę.
PODWIECZOREK
Ogórki faszerowane twarożkiem
Składniki:
- 2 małe ogórki gruntowe
- 100 g sera twarogowego półtłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 rzodkiewki
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka uprażonych pestek słonecznika
- sól, pieprz
Ogórki przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. Rzodkiewki drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Ser twarogowy wymieszać z jogurtem, dodać do niego pokrojone rzodkiewki, czosnek i szczypiorek. Doprawić solą
i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać wydrążone ogórki. Na koniec posypać uprażonymi pestkami słonecznika.
KOLACJA
Sałatka ze szpinakiem, pomarańczą i serem mozzarella
Składniki:
- 1 garść liści szpinaku baby
- 4–5 pomidorków koktajlowych
- ¼ pomarańczy
- 60 g sera mozzarella light (1/2 kulki)
- 2–3 pomidory suszone (bez zalewy)
- 1 łyżeczka uprażonych pestek słonecznika
- 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego, np. orkiszowego, żytniego, razowego
(ok. 40 g)
Liście szpinaku umyć i osuszyć. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki i usunąć błonki. Suszone pomidorki pokroić w cienkie paski, mozzarellę w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski,
polać oliwą, wymieszać, doprawić solą i pieprzem i posypać pestkami słonecznika.
